Home » Verzorging

Voeding

De belangrijkste voeding is het hooi. De darmen van een konijn moeten de hele dag door aan het werk zijn. Van hooi worden de dieren niet dik. Konijnen moeten dit onbeperkt tot hun beschikking hebben, evenals vers drinkwater. Stro is een bodembedekker. Toch eten de dieren hier ook van om het hooi goed te kunnen verteren. En tot slot geeft u ze iedere dag een voerbakje met biks. Ik raadt altijd de normale korrel aan en niet het gemengde voer omdat de konijnen dan selectief gaan eten.

 

Konijnen moeten altijd even wennen als ze overstappen op andere voeding dan ze gewend zijn. Om deze rede heb ik alles aan voeding, bodembedekking en toebehoren ruim op voorraad zodat u dit meteen mee kunt nemen als u de konijntjes uit komt zoeken. Ook word alles over de voeding nog eens uitgebreid uitgelegd. 

 

Voor de extra vitamine of gewoon om ze te verwennen kunt u de dieren wat groente bij voeden. Wel waarschuw ik altijd om hier mee te wachten tot wat ouder zijn ( rond de 4 maanden ). Ze zullen dan eerst nog moeten wennen aan het verse voer dus begin met een klein stukje en bouw dit op. Er is erg veel wat konijnen aan groentes niet mogen. Zo vallen bijvoorbeeld bijna alle koolsoorten al af omdat ze dan last krijgen van gasvorming in de buik. Ijsbergsla is 1 van de uitzonderingen maar om het zekere voor het onzekere te nemen houdt ik het zelf altijd bij alleen wortels. Ook zijn er diverse soorten snoepjes voor konijnen waar vitamines in zitten. Deze mogen ze al hebben zodra de konijntjes gewend zijn bij u thuis. Verder zijn er nog extra verwen artikelen zoals knaagstokjes, knaagstenen etc. Dit zorgt er ook meteen voor dat de tandjes slijten

Konijn samen of alleen?

Konijnen zijn echte groepsdieren en vinden alleen zijn dus niet fijn. Konijnen horen samen gehouden te worden. Soms denken wij mensen dat als we het dier genoeg aandacht geven we het soortgenootje wel kunnen vervangen door onszelf. Dit is niet het geval, een konijn heeft echt een soortgenoot nodig. Natuurlijk vinden de dieren onze aandacht heerlijk maar wij zijn geen konijnen en kunnen dus niet de plaats van een konijn / soortgenoot vervangen. Konijnen communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal. Denk hierbij aan bepaalde bewegingen en gedragingen. Dit kunnen ze niet met ons mensen. Konijnen spelen met elkaar, houden elkaar warm, houden elkaar schoon en vinden het erg fijn om bij elkaar te zijn. Kortom word er door mij en alle andere met verstand van konijnen duidelijk aangeraden de dieren per 2 of meer samen te houden

Koppelen

U wilt konijnen gaan houden maar wat is nou de beste combi ? Hier hoeft u zich geen druk over te maken, daar ben ik voor. Als u bij mij komt om de verschillende dieren te bekijken kan ik u precies vertellen welke dieren het beste bij elkaar passen. Ik zorg er voor dat alle jongen elkaar kennen zodat u niet vast zit aan een bepaald koppel. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat niet altijd alles samen kan. 2 rammen bijvoorbeeld zullen op volwassen leeftijd bijna altijd met elkaar gaan vechten. Tenzij u ze laat castreren dan kunnen de dieren samen blijven. 2 voedsters gaat aan het begin goed. Maar wanneer zij hun eerste voorjaar mee maken als volwassen voedsters zal dit erg gaan botsen vanwege de hormonen. Dan daarbij hebben voedsters een pittiger karakter dan rammen. Rammen hebben het hele jaar door hetzelfde karakter en zijn over het algemeen ook liever. De beste combi die iedereen met verstand van konijnen aan raadt is een ram en voedster. Iedereen die bij mij langs komt schrikt als ik dit zeg omdat ze bang zijn voor een nestje. Deze angst is absoluut niet nodig want voedsters zijn pas veel later vruchtbaar dan rammen. U kunt dus zonder zorgen de ram en voedster samen houden en krijgt van mij de datum mee wanneer u naar de arts moet. Tegen de tijd dat uw voedster zwanger kan worden is alles al geregeld en heeft u het perfecte koppeltje dat dikke maatjes is .

Accomodatie

Voor een konijn geldt een simpele regel en dat is hoe meer ruimte hoe beter. Ieder hok bedoelt voor konijnen is geschikt voor 2 konijnen. Maar hoe groter het hok hoe beter. Een konijn met genoeg ruimte zal ook beter zijn echte karakter tonen. Heeft u geen ruimte voor een groot hok ? Dit is geen probleem maar zorg dan wel dat het konijn dagelijks op een andere manier genoeg beweging krijgt. Bijvoorbeeld door middel van een ren in de tuin of aan het hok vast. Iedereen is geschikt om konijnen te houden, en niemand zou dit plezier moeten missen. Er is dus voor alles een oplossing zodat iedereen deze leuke dieren op een goede manier kan houden.